ВПЛИВ ПОКАЗНИКІВ ЕФЕКТИВНОСТІ ПЕРЕДАЧІ ЕНЕРГЕТИЧНИХ ІННОВАЦІЙ НА ПОКАЗНИКИ ДЕКАРБОНІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ - МАТВЄЄВА, Юлія; ОПАНАСЮК, Юлія; РОСОХАТА, Анна; КОВАЛЕНКО, Євген; ШЕВЧЕНКО, Валерій (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2023)
Стаття присвячена оцінці ефективності передачі енергетичних інновацій у контексті декарбонізації, що є основною ціллю зменшення вуглецевого сліду в світі. Стаття виявляє взаємозв'язок між показниками, які відображають вплив енергетичних інновацій на зменшення викидів парникових газів та сприяють переходу до сталого, менш вуглецевого енергетичного майбутнього. Автори розглядають основні показники декарбонізації економіки та виявляють вплив розвитку енергетичних інновацій на ці показники. За допомогою регресійного аналізу виявлено взаємозв'язок між показниками енергетичних інновацій та декарбонізацією. Стаття також розглядає можливості методів декарбонізації для різних галузей економіки та наводить аналіз основних показників, що застосуються для оцінки рівня декарбонізації, таких як Індекс екологічної ефективності (EPI), Глобальний інноваційний індекс (GII), Патентний індекс (GPI) та Індекс привабливості відновлюваної енергетики (RECAI). На основі аналізу цих показників по країнах G7, були доведені кореляційні зв’язки між наведеними показниками.