АУДИТ ПЕРСОНАЛУ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ - ГОНЧАР, Світлана; БОЙКІВСЬКА, Галина (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2023)
Цифрові технології щоденно розширюють свій спектр впливу. В теперішній час вони впевнено вийшли за межі IT-сектору та плавно влилися у всі інші сфери, зокрема мають значний вплив на аудит персоналу, економіку підприємства, управління персоналом та економіку в цілому. Виробничі процеси стають все більш автоматизованими, дані стають більш доступнішими, а новітні технології змінюють можливості комунікації та кооперації між співробітниками і керівництвом. Розвиток сучасних підприємств тісно пов`язаний із розвитком цифрових технологій і тому, практично не можливо обходитися без них в управлінні трудовими ресурсами. Перш за все комп`ютеризація аудиту персоналу здійснюється шляхом механізації завдань і процесів перевірки, які в моменти комплексного управління стають тотальним фірмовим процесом. Через це, питання ефективного розвитку підприємства у контексті цифровізації набирає особливого значення. Ведення діяльності підприємств у всіх секторах економіки тісно залежить від цифрових технологій, адже постійно збільшуються об`єми інформації, яку необхідно зібрати та опрацювати. Аудит персоналу являє собою одну із технологій стратегічного управління. Основною місією аудиту персоналу є формування професійних якостей персоналу методом виявлення певних відхилень у діяльності працівників, які необхідно усунути, або доопрацювати для того, щоб можна було ефективно виконувати стратегію підприємства та закономірності його розвитку. Аудит персоналу сприяє повному та ефективному використанню кадрового потенціалу підприємства, підвищенню продуктивності праці, скороченню плинності кадрів, виявленню необхідності в плануванні розвитку персоналу.