ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ АКЦІОНЕРНОЇ ФОРМИ ГОСПОДАРЮВАННЯ ЗАЛІЗОРУДНИХ ПІДПРИЄМСТВ - КАПІТУЛА, Сергій; ГАЖУР, Максим; ЖУРАВСЬКИЙ, Андрій; БЄЛІКОВ, Микита (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2023)
У статті досліджено складні особливості процесу становлення та розвитку акціонерних товариств на прикладі вітчизняних залізорудних підприємств. Метою статті є вивчення процесу становлення та аналіз етапів розвитку провідного вітчизняного залізорудного підприємства ПрАТ «Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат» (ПрАТ «Інгулецький ГЗК»). Предметом дослідження є теоретичні, методичні і практичні аспекти розвитку приватного акціонерного товариства «Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат». Системний аналіз і синтез, горизонтальний і вертикальний аналізи, аналіз фінансових коефіцієнтів, прийоми порівняння, групування, деталізації, графічний метод. Розглянуто економічний зміст коштів акціонерного товариства та джерел їх формування; визначено правове регулювання його становлення; надано характеристику фінансово-економічної діяльності ПрАТ «Інгулецький ГЗК»; проведено аналіз фінансового стану ПрАТ «Інгулецький ГЗК»; здійснено аналіз використання коштів та проведено оцінку їх впливу на рівень прибутковості діяльності ПрАТ «Інгулецький ГЗК»; розглянуто шляхи підвищення ефективності управління використання коштів ПрАТ «Інгулецький ГЗК». Поширення в практичній діяльності підприємств залізорудної видобувної сфери для їх ефективного розвитку, посилення інноваційних процесів, отримані результати можуть використовуватись для управління акціонерними товариствами.