ТРАНСФОРМАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ В СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМАХ: ПРОБЛЕМИ ТА УМОВИ БЕЗПЕЧНОГО ПЕРЕБІГУ - ЙОХНА, Віталій; СТАДНИК, Валентина; ХРУЩ, Віталій; РОМАНІВ, Руслан (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2023)
У статті проаналізовано трактування сутності дефініції «трансформація соціально-економічної системи» з позицій цільового, системного і процесного підходів і виділено дискусійні аспекти в їх співвіднесенні з терміном «безпечність». Подано авторське тлумачення терміну «безпечний розвиток» стосовно соціально-економічної системи» – як структурно-динамічного процесу перетворення системи у нову, більш ефективну соціально-економічну модель функціонування, за якого кардинальні (якісні) зміни у характеристиках, функціях і зв’язках між її структурними елементами не спричинять катастрофічної руйнації системи як цілісності і не призведуть до втрати її життєздатності. Окреслено особливості перебігу трансформаційних процесів в соціально-економічних системах макро- і мікрорівнів і виділено ключові аспекти управління цими процесами з позицій підтримання прийнятного рівня безпечності. Розширено термінологічний апарат концепції управління змінами введенням термінів «трансформаційна інертність» і «трансформаційна інерційність», акцентовано на відмінностях між ними в частині, що стосується опору змінам та в контексті уможливлення підтримання системи в ході трансформацій в режимі динамічної рівноваги (недопущення втрати стійкості) та прискорення трансформаційного процесу. Співвіднесено теоретичні висновки із дослідженням перебігу реального стану трансформаційних процесів в Україні. Розглянуто організаційні та інституційні аспекти механізму інфорсменту та визначено ключові точки в його функціонуванні, які потребують вдосконалення для зменшення опору змінам і підвищення його дієвості в процесах трансформації. Сформовано рекомендації для поліпшення механізму інфорсменту, практична реалізація яких сприятиме підвищенню рівня керованості перебігом трансформаційних процесів і підтримання прийнятного рівня стійкості соціально-економічних систем в ході трансформацій.