ЗАСТОСУВАННЯ СИСТЕМНОГО ПІДХОДУ ДЛЯ АНАЛІЗУ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ АГРАРНОГО СЕКТОРА УКРАЇНИ - СЕНЧУК Ihor; КУХАР Oleksandr; КРАВЧИК Yuriy (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2023)
Здійснення заходів щодо підвищення економічної безпеки стратегічно значущих галузей народного господарства є необхідним елементом підтримки стабільності регіонів та національної економіки загалом. Управління всіх рівнях має сприяти недопущення настання критичних екстерналій у макроекономічному середовищі, здатних призвести до негативних наслідків у контексті забезпечення соціально-економічного розвитку країни. Принциповий характер досягнення високого рівня довгострокової економічної безпеки полягає у виявленні ключових детермінантів, здатних ідентифікувати та нівелювати потенційні загрози. Важливо наголосити на необхідності підтримки продовольчої безпеки країни, концептуальні положення якої потрібно переглядати у зв'язку з такими глобальними процесами, як: продовольче ембарго, геополітична конфронтація тощо. Сучасне сільське господарство перебуває у складному становищі, а економічний стан всього агропромислового комплексу зумовлює пошуки вирішення проблем перманентного розвитку кожного окремого підприємства з урахуванням розробки довгострокової економічної безпеки. Вишукування способів формування більш сприятливих способів функціонування є стратегічним напрямом економічної політики на всіх рівнях управління та вимагає формування низки глобальних заходів для підтримки поточної, середньострокової та довгострокової ефективності підприємств агробізнесу. Економічна безпека аграрного сектора як економічна категорія має складну багаторівневу системну структуру: продовольча; екологічна безпека; біологічна (ресурсна); фінансово-кредитна; соціальна; керування запасами; соціальних індикаторів; страхового забезпечення; державного регулювання; сільськогосподарської кооперації; моніторингу; сільськогосподарської інформації; землеробства і тваринництва; машин; зайнятості населення; торгівлі; оптових продовольчих ринків; наукового забезпечення. Система повноцінної економічної безпеки підприємств аграрного сектора передбачає розробку її ефективної організаційно-функціональної структури, яка може включати наукову теорію економічної безпеки аграрного сектора, концепцію продовольчої безпеки, продовольчу політику, державні і суспільні інститути, що забезпечують економічну безпеку, організаційно-економічний механізм, показники і індикатори економічної безпеки, моніторинг фактичного стану економічної безпеки аграрного сектора.