РИЗИК-МЕНЕДЖМЕНТ У СИСТЕМІ АНТИКРИЗОВОГО СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ - РУДЕНКО, Сергій; ГІРЖЕВА, Ольга; РИЖИКОВА, Наталія; НАКІСЬКО, Олександр (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2023)
У статті досліджено місце ризик-менеджменту в системі антикризового стратегічного управління аграрних підприємств. Проаналізовано зміст основних міжнародних стандартів з ризик-менеджменту, які надають інформацію про успішну побудову моделі управління ризиками в організації або підприємстві та можливості розробки ефективної стратегії управління ризиками. Встановлено, що ризик-менеджмент має важливе значення в багатьох аспектах діяльності підприємства, таких як стратегічне та операційне управління, фінансове управління, управління якістю, управління людськими ресурсами, управління проектами, управління інвестиціями та управління інноваціями. Крім того, управління ризиками тісно пов’язане з антикризовим управлінням та забезпеченням безперервності бізнесу. Наголошено на тому, що ризик-менеджмент в аграрних підприємствах в рамках антикризового стратегічного управління має суттєве значення через такі фактори як: наявність нестабільних факторів у сільському господарстві, висока залежність від зовнішніх ринків, вплив кліматичних змін та ін. Концепції та стандарти управління ризиками охоплюють інтеграцію різних аспектів управління, включаючи домени управління, ієрархічні рівні, процеси і відносини. Ця система є важливою складовою ефективного управління бізнесом, яка дозволяє реагувати на складність сучасного середовища. Ключові слова: ризик-менеджмент, кризові умови, система антикризового стратегічного управління, аграрні підприємства.