ПРОБЛЕМИ УПРАВЛІННЯ СТАЛИМ РОЗВИТКОМ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ - КАПІНОС, Геннадій; ЛАРІОНОВА, Катерина (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2023)
В статті викладено сутність, проблеми управління сталим розвитком України крізь призму умов війни. Проаналізовані різні підходи до визначення поняття сталого розвитку і зазначено, що всі вони містять спільну ідею про те, що сталий розвиток передбачає задоволення потреб нинішнього покоління і, у той же час, враховує потреби та інтереси майбутніх поколінь, а також спрямований на гармонійне поєднання соціального, економічного та екологічного аспектів, задля забезпечення збалансованого зростання. Досліджено вихідні позиції забезпечення цілей сталого розвитку в Україні на момент початку війни та порівняно з цими позиціями проаналізовано перетворення у концептуальному сприйнятті їх досягнення на сьогодні. Зазначено, що в рамках сьогоднішніх подій в Україні, світовій спільноті доводиться переосмислити глобальні цілі сталого розвитку, а саме сконцентрувати свою увагу на соціально-економічній складовій процесу розвитку. Визначено, що руйнівні наслідки війни з росією виявилися критичними для майже всіх внутрішньоекономічних показників, що зумовило за принципом доміно реакцію дисбалансу усіх макроекономічних показників не тільки в Україні, але і в інших країнах світу. Зазначено, що на національному та регіональному рівнях війна в Україні створила серйозні перешкоди для досягнення таких цілей сталого розвитку, як подолання бідності, голоду; можливість здобуття якісної освіти; надання якісних послуг у сфері охорони здоров’я; досягнення благополуччя; надання доступу до чистої питної води та енергоресурсів тощо. Переосмислена концепція забезпечення сталого розвитку України під впливом військових дій повинна стати орієнтиром на в процесі швидкої відбудови критичної соціальної та економічної інфраструктури та забезпечити основу для середньострокових та довгострокових зусиль щодо відновлення і розвитку країни, а також виконання вимог для приєднання до ЄС.