УЗАГАЛЬНЕННЯ СВІТОВОГО ДОСВІДУ ФОРМУВАННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ МЕХАНІЗМІВ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ЖИТЛОВОГО ФОНДУ - ВАСИЛЬЦІВ, Тарас; СТАХІВ, Ірина (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2023)
У дослідженні актуалізовано увагу до проблематики формування та реалізації державної житлової політики, зокрема в частині розвитку соціального житлового будівництва. Метою статті є узагальнення світового досвіду формування та реалізації механізмів державної політики розвитку житлового фонду на прикладі соціального житла. На основі аналізування світового досвіду узагальнено понятійний апарат та структурні характеристики соціального житла, визначено перелік видів та суб’єктів права на соціальне житло, ідентифіковано джерела та механізми інвестування і фінансування програм зі забезпечення населення соціальним житлом, обґрунтовано стратегію та тактику розвитку системи соціального житла в країні. Показано, що специфічні умови України, особливо в умовах війни потребують формування власної моделі державної політики в цій сфері, базисними компонентами якої слугують сутнісно-змістові засади, інституційно-правова основа, інституційно-організаційна структура, спектр послуг, перелік реципієнтів та механізми фінансування програм.