ДЕРЕГУЛЯЦІЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЯК БАЗИС ПІДТРИМКИ ТА ВІДНОВЛЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Онищенко, Світлана; Ківшик , Олександр; Єрмак, Галина (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2022)
Дослідження присвячене проблематиці дерегуляції підприємницької діяльності як базису підтримки та відновлення національної економіки України. У статті проаналізовано етапи провадження державної політики дерегуляції в Україні, формування законодавчих основ її реалізації. Доведено, що військова агресія російської федерації стала безпрецедентною загрозою функціонуванню підприємницького середовища в Україні, що підтверджується низхідною динамікою реєстрації суб’єктів господарювання. Обґрунтовано необхідність впровадження ефективних регуляторних інструментів формування сприятливого регуляторного середовища в Україні. Проаналізовано реалізовані протягом 2022 року заходи підтримки суб’єктів підприємницької діяльності з метою їх адаптації до умов воєнного стану. Встановлено, що дерегуляція бізнес-середовища передбачала впровадження ряду заходів щодо скасування вимог до отримання ліцензій та дозволів на більшість видів діяльності, лібералізації трудових відносин, скасування перевірок та відсутність санкцій за несвоєчасне подання звітності, спрощення вимог до маркування харчової продукції, цифровізації державних сервісів і послуг. Окреслено стратегічні напрями подальшої дерегуляції підприємницької діяльності в Україні на засадах ризик-орієнтованого підходу для розвитку саморегулювання бізнесу, що передбачає формування прозорої дозвільної системи та розвиток партнерських відносин суб’єктів господарювання із органами державного регулювання. Їх впровадження є необхідним в напрямку підтримки та відновлення національної економіки України.